Onno te Rijdt

Biografie

Nadat Onno te Rijdt in 1992 was gepromoveerd op het proefschrift Bestuurscompensatie, een juridisch onderzoek naar de praktijk, heeft hij enige jaren in de prachtige Italiaanse universiteitsstad Padova gewoond. Zijn dagelijkse inkomsten verdiende hij als hockeycoach en -speler en daarnaast hield hij genoeg tijd over om er zijn eerste twee romans te schrijven: Ciao, Padua! (1996) en Het spel (herdrukt, in 1998 genomineerd voor De Gouden Strop).

 

Van Te Rijdt zijn verder verschenen de romans De navel van Chiara (1999), Mores (2001, zesde druk) en Naar Paradiso (2006).

Fragmenten uit Mores zijn opgenomen in de verzamelbundels De Nederlandse coming of age literatuur in 100 verhalen (samengesteld door Ronald Giphart, Prometheus 2014) en Mijn studententijd (samengesteld door Frank Heinen, L.J. Veen 2010).

 

In de jaren nul heeft Te Rijdt voor Vrij Nederland tientallen recensies en andere artikelen geschreven over Britse en Italiaanse literatuur, en diverse Engelse auteurs geïnterviewd. De laatste jaren heeft hij gewerkt aan Upbeat, zijn eerste literair-muzikale gesamtkunstwerk.

 

Momenteel werkt Te Rijdt aan La Rotonda, zijn tweede audioroman. In dit komische verhaal met thrillerachtige elementen houdt een man tegen wil en dank zijn vermogensbeheerder gevangen in het souterrain van zijn huis, dat een exacte kopie is van de beroemde villa Almerico Capra, bijgenaamd La Rotonda, van de zestiende-eeuwse architect Andrea Palladio.

Ook in La Rotonda vullen tekst en muziek elkaar aan. Te Rijdt streeft ernaar de audioroman in 2021 te laten verschijnen.